Jälkikoulutus

MITÄ PK-JÄLKI ON?

Palveluskoirien jälkikokeissa (PAJÄ) koira jäljestää ihmisen tekemään jälkeä. Jälkikokeen jäljestysosuus koostuu jäljen etsimisestä ns. janasta, jäljen ajamisesta ja jäljellä olevien esineiden ilmaisemisesta. Jälki on kokeissa vieraan ihmisen tekemä, sen pituus vaihtelee luokasta riippuen 500 m-1500 m ja se sisältää suoria ja voittajaluokassa myös teräviä kulmia. Myös jäljen ikä vaihtelee eri luokista riippuen tunnista kahteen tuntiin. Jäljen tekijä pudottaa jäljelle kuusi jälkiesinettä (noin 10 cm pituisia luonnon puukeppejä), jotka koiran tulee ilmaista ohjaajalleen. Metsäjäljellä ilmaisutapa on vapaa. Jälkikokeisiin kuuluu jäljestysosuuden lisäksi myös esine-etsintä ja tottelevaisuusosuus. 

Katso tarkemmat tiedot koejäljestä täältä.

MITÄ ERIKOISJÄLKI ON?

Erikoisjälkikokeessa (PAEJ) koiran suoritus arvostellaan koko jäljestämisen ajan. Kokeessa ei ole tottelevaisuusosuutta. Jälki tehdään yleensä pellolle tai muuhun avoimeen maastoon. Koeluokkia on kaksi. Luokassa 1 jälki on 1000–1400 askelta pitkä ja kaksi tuntia vanha. Jäljelle jätetään neljä käyttöesinettä, jotka koiran on ilmaistava, kulmia (90°) on kuusi. Luokan 2 jälki on noin 2000 askelta pitkä, kolmen tunnin ikäinen, esineitä ja kulmia jäljellä on seitsemän. Lisäksi kummassakin luokassa jäljen ylittää toisen henkilön tekemä harhajälki, joka tehdään 30 minuuttia ennen jäljen ajamista. Koiran tulee seurata jälkeä tarkasti ja hyvin maavainuisesti. Jokainen poikkeama jäljeltä alentaa arvosanaa. Erikoisjälki on kansainvälinen koemuoto ja koulutustunnus on IFH.

Lajin harrastaminen vaatii harjoituspaikoiksi peltoja, joille ei aina ole kovin helppo saada lupia, ja esimerkiksi viljan ja heinän kasvuajat vaikeuttavat harjoitusolosuhteita.

Katso tarkemmat tiedot erikoisjälkikokeesta täältä.

JÄLJEN HARRASTAMINEN JOSEPASSA

Pienryhmät

Josepassa jälkeä harrastetaan pienryhmissä. Pienryhmät muodostetaan keväisin ja ne pyörivät kiinteinä ryhminä koko kauden. Ryhmä treenaa yleensä yhdessä myös tottelevaisuutta ja esine-etsintää. Uusia harrastajia ryhmiin voidaan ottaa myös muina ajankohtina, jos ryhmissä on paikkoja vapaana. Ota yhteyttä koulutustoimikuntaan mikäli haluat tutustua lajiin tai ilmoittautua pienryhmiin.

Mitä odotamme jälkiryhmiin osallistujilta?

Jälkiryhmiin osallistuvilta odotetaan aktiivista osallistumista harjoituksiin. Jokainen ryhmän jäsen osallistuu harjoitusten läpiviemiseen. Oman koiran treenien suunnittelemisen ja toteuttamisen lisäksi jokainen suunnittelee ja seuraa myös muiden ryhmän koirakoiden treenejä. Jälkiharjoitukset alkavat sovittuna aikana ja loppuvat vasta kun viimeinenkin koira on treenattu, palkattu ja jälkimaasto on siivottu.

Jokaisen ryhmäläisen tulee voida polkea jälkiä myös muiden koirille. Ohjaajan peruskunnon tulee olla sellainen, että hän pystyy hyvin liikkumaan vaihtelevassa maastossa. Oma auto tai kyyti on välttämätön, koska treenimaastomme sijaitsevat kaupungin ulkopuolella. Lisäksi koirat odottavat omaa vuoroaan omassa autossa. 

Ohjaajan tulee olla säänkestävä. Harjoituksia järjestetään joka säällä, satoi tai paistoi. Metsään kannattaakin ottaa mukaan säänkestävää vaatetta ja reipasta urheilumieltä!

PK-jälkikokeisiin (metsäjälki) kuuluu jäljestysosuuden lisäksi myös tottelevaisuusosio ja esine-etsintä. Jokaisen ryhmässä treenaavan on tämän vuoksi sitouduttava harjoittelemaan aktiivisesti myös esine-etsintää ja tottelevaisuutta.

Kuva: Hanna Paakkunainen