Hakukoulutus

MITÄ HAKU ON?

Haussa koira etsii ilmavainunsa avulla metsään piiloutuneita ihmisiä eli ”maalimiehiä”. Ohjaaja kulkee hakualueen keskellä sijaitsevaa keskilinjaa pitkin ja lähettää koiraa etsimään vuorotellen kummallekin puolelle keskilinjaa. Maalimiehen löydettyään koira ilmaisee maalimiehen. Ilmaisuvaihtoehtoja on kaksi. Koira voi ilmaista maalimiehen haukkumalla niin kauan kunnes ohjaaja saapuu paikalle. Toinen ilmaisutapa on rullailmaisu. Rullailmaisussa koira ottaa maalimiehen löydettyään pannassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja tuo sen ohjaajalleen. Tämän jälkeen ohjaaja kytkee koiran näyttöliinaan ja koira vie ohjaajan suorinta reittiä maalimiehen luo.

Hakukokeen henkilöetsintäosioissa koiran tulee etsiä ja ilmaista  3 alueelle piiloutunutta ihmistä. Hakualueen koko ja etsintään käytettävä enimmäisaika vaihtelevat luokittain. Hakukokeeseen kuuluu henkilöetsinnän lisäksi myös tottelevaisuusosuus ja esine-etsintä.

Katso tarkemmat tiedot hakukokeesta täältä

HAUN HARRASTAMINEN JOSEPASSA

Josepassa hakua harrastetaan pienryhmissä. Pienryhmät muodostetaan keväisin ja ne pyörivät kiinteinä ryhminä koko kauden. Ryhmä treenaa yleensä yhdessä myös tottelevaisuutta ja esine-etsintää. Uusia harrastajia ryhmiin voidaan ottaa myös muina ajankohtina, jos ryhmissä on paikkoja vapaana. Ota yhteyttä koulutustoimikuntaan mikäli haluat tutustua lajiin tai ilmoittautua pienryhmiin.

Mitä odotamme hakuryhmiin osallistujilta?

Haussa on tärkeää muistaa, että hakuryhmä tekee hakukoiran. Hakukoiraa ei voi kouluttaa yksin ja tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että jokainen hakuryhmän jäsen sitoutuu käymään harjoituksissa ja osallistumaan harjoitusten läpiviemiseen. Hakuharjoitukset alkavat sovittuna aikana ja loppuvat vasta kun viimeinenkin koira on treenattu, palkattu ja hakualue on siivottu. Hakuharjoitukset saattavat helposti kestää koko illan ja oman koiran treenaamiseen käytettävä aika saattaa olla vain 10 minuuttia.

Jokaisen ryhmäläisen tulee voida toimia maalimiehenä myös muiden koirille. Ohjaajan peruskunnon tulee olla sellainen, että hän pystyy hyvin liikkumaan vaihtelevassa maastossa. Oma auto tai kyyti on välttämätön, koska treenimaastomme sijaitsevat kaupungin ulkopuolella. Lisäksi koirat odottavat omaa vuoroaan omassa autossa.  

Ohjaajan tulee olla säänkestävä. Harjoituksia järjestetään joka säällä satoi tai paistoi. Maalimiehenä toimiessa voi joutua pötköttelemään pitkiäkin aikoja ojien pohjalla, kallion koloissa ja kuusten juurella. Metsään kannattaakin ottaa mukaan säänkestävää vaatetta ja reipasta urheilumieltä!

Hakukokeisiin kuuluu henkilöetsinnän lisäksi myös tottelevaisuusosio ja henkilöetsintä. Jokaisen ryhmässä treenaavan on tämän vuoksi sitouduttava harjoittelemaan aktiivisesti myös esine-etsintää ja tottelevaisuutta.

Kuva: Noora Nilsen